Eerste mirakel van het Kindje Jezus


Het eerste mirakel van het kindje Jezus

 

  • doelgroep: eerste en tweede graad middelbaar

 

  • met: Geert Willems en Paul Ooghe
  • van: Dario Fo

 

  • duur: 40 minuten

 

  • technische noden: verduisterbare ruimte en stopcontacten in nabijheid van het speelvlak 

 

  • publiek: maximum 200 personen

  • Coronaveilige voorstelling voor zowel de leerlingen als de acteurs.

 


Nobelprijswinnaar Dario Fo geldt als creatieve vernieuwer van de klassieke commedia dell'arte. Tot zijn beroemdste werken behoren de volkskomedie 'Mistero Buffo' (1969), onder meer met overrompelend succes opgevoerd door de Internationale Nieuwe Scène in Antwerpen. Ook de monologen 'De tijger en andere verhalen' en 'Obscene fabels' die door Jan Decleir in de jaren '80 in Vlaanderen werden opgevoerd, zijn memorabel. Het stuk dat wij u aanbieden, Het eerste mirakel van het kindje Jezus, is één van de vier verhalen uit 'De tijger en andere verhalen'.


Normaal is dit stuk een solo-vertelling. Deezillusie speelt de voorstelling echter met twee acteurs die samen het verhaal vertellen en uitbeelden.

Het stuk werd aangepast zodat de acteurs op veilige afstand van elkaar blijven en alles coronaproof kan verlopen!

 

Het verhaal

 

.'Het eerste mirakel van het kindeke Jezus' vertelt op een spannende en grappige manier het bekende verhaal van de geboorte van Jezus, de komst van de drie koningen, de dreiging van Herodes en de vlucht naar Egypte. Tot op dit punt volgt Fo nog min of meer de historische gebeurtenissen. Eens de heilige familie echter in Egypte is aangekomen verzint de auteur een hilarisch verhaal over het eerste mirakel dat het kleine kindje Jezus daar zou hebben gedaan.

'Het eerste mirakel van het kindeke Jezus' is een voorstelling voor jong en oud geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.