Nievanier

Nievanier 


  • doelgroep: eerste, tweede en derde graad middelbaar

 

  • met: Geert Willems, Pieter Klinck en Aziz Boukhzar

 

  • duur: 60 minuten

 

  • technische noden: verduisterbare ruimte en stopcontacten in nabijheid van het speelvlak 

 

  • publiek: maximum 200 personen

 

  • inclusief educatieve tips

“Nievanier” is een muzikale voorstelling waarin racisme en onverdraagzaamheid centraal staan.


Mensen migreren omwille van diverse redenen, sommigen moeten noodgedwongen vluchten, anderen willen een beter leven opbouwen of gaan bij familie in het buitenland wonen. De laatste jaren is de diversiteit sterk toegenomen. Voor veel mensen is dat aanleiding om te polariseren en haat te verkondigen. Het ongekende boezemt angst in. Een angst die meestal gebaseerd is op vooroordelen. Wat “niet van hier” is kan per definitie niet goed zijn en dus hebben we het hier liever niet.


“Nievanier” kan dit probleem uiteraard niet uit de wereld helpen maar wil wel de aanzet geven tot maatschappelijke discussies in de eerste twee graden van het secundair onderwijs.


Het verhaal


Een man ontvlucht zijn land dat gebukt gaat onder een dictatoriaal regime. Zijn vrouw en kinderen moet hij daarbij achterlaten en kan hij enkel weer “vrij kopen”. Vandaar zijn vlucht naar het Westen om er geld te verdienen. Zijn reis verloopt echter moeilijker dan gedacht. Door zijn huidskleur en afkomst ondervindt hij steeds maar weerwerk om een vrijgeleide te krijgen. Eénmaal aangekomen in het westen lijkt zijn nachtmerrie voorbij maar niets is minder waar!

 

Deezillusie gaat in dit stuk de clichés rond onverdraagzaamheid en racisme niet uit de weg, maar wil in tegendeel een platform bieden aan middelbare scholen om deze voorstelling als 'tool' te gebruiken voor sociaal relevante discussies in de klas.In samenwerking met:


www.unia.be

Klik hier voor de technische fiche voor CC of GC.